Vandringstaven har en lång tradition i att hjälpa till att förflytta sig och i pigrimsvandingen var staven till stor hjälp.

Men den fungerade även som skydd med att "fösa undan" björn och varg. Staven var enkel och lämpligt träslag var lövträd och man såg till att tjockleken var anpassad för handens storlek. Idag är stavens material i komposit, kolfiber och lättaluminium och som gör vandringen lättare.

När man använder vandringsstavar har de flesta två stavar men det är inte helt ovanligt att man bara bär en. En nackdel med detta är att om du använder en stav under en längre tid, kommer du att träna ena sidan av din kropp mer än den andra, vilket orsakar en obalans. De vandrare som bär en stav använder den bara för att passera en flod och nedförsbackar och för extra stabiliteten när det behövs som mest.

Det har visat sig att användning av två vandringsstavar minskar belastningen på fötter, ben, knän och rygg genom att dela ut den jämnare över hela kroppen. Detta gäller speciellt när du bär en tungt packning. Vandringsstavarna kan också skydda knäna, särskilt när du går nerför i branta backar. De ger även bättre kraft och uthållighet när du går uppför backen samt stöd och balans på ojämna stigar.

Dessutom får du en bättre hållning som gör att du går mer upprätt och det i sin tur gör det lättare att andas. Andra fördelar är att du ökar din förbränning genom att du tränar överkroppen och benen samt stärker de muskler som stöder ryggraden och inte minst att du bygger muskler i armar, axlar och nacke.

Så ett par vandringsstavar hjälper dig att hålla balansen, minska belastningen på knän och höften. Du kommer även att röra dig framåt i ett högre tempo med bättre balans och när du blir lite trött minskar risken att du snubblar eller trampar fel tack vare dina vandringsstavar.

Läs mer