Tips för att få ut det mesta från dina trailstavar

Användningen av stavar i ultra-maraton har blivit allt populärare. Framsteg inom material och konstruktion har hjälpt till att göra trailstavarna lättare att bära och att förvara. Användningen av trailstavarna är alltid ett personligt val, och här är några av fördelarna och nackdelarna med att använda dem.

Användningen av stavar i ultra-maraton

Vissa löpare tycker att trailstavarna hjälper till med att bibehålla en mer upprätt hållning när de går uppför, och särskilt när de är trötta.

Användningen av stavar i ultra-maraton

Stavarna har på senare tid dessutom blivit mycket lättare att bära med sig tack vare att de numera ofta tillverkas av kolfiber, komposit eller super lätt aluminiumlegering. De kan fällas ihop i två eller tre delar och är enkla att ta med sig.

Ganska ofta kommer frågan om det är bättre att springa med stavar än utan. Vad är bäst?
Varför springer eller går man med stavar överhuvudtaget? Det är väl inte så enkelt att det ena är bättre än det andra, men om man ska förenkla det hela så blir svaret att det rätta är att träna för ändamålet. Är målet att springa ett maraton så är kanske att springa med stavar inte det man ska lägga störst tid på, eftersom det inte gynnar löptekniken på asfalt något vidare.

Användningen av stavar i ultra-maraton

Så vill man ha hög puls och aktivera stora delar av kroppen så är gå eller springa med stavar ett kanon alternativ. Det funkar både i backe och på platten, med fördel längst ett skidspår med naturlig kupering. Intervaller är kanske vanligast men även distanspass med stavar är något vi rekommenderar. Hur som helst är löpning, både med och utan stavar, ett väldigt bra träningssätt.

En av de största fördelarna med att använda trailstavar är att de helt enkelt tar bort en del av arbetsbelastningen från benen och på armarna. Detta kan vara en fördel, även om du inte nödvändigtvis blir snabbare när du använder dem.

Användningen av stavar i ultra-maraton

Genom att omfördela en del av det arbete som krävs från dina ben till armarna kan du minska tröttheten i samband med de många tusentals sammandragningar som dina benmuskler kommer att behöva hantera under ett ultramaraton. Detta kommer i teorin att göra dina ben känns fräschare längre och du kan fördröja trötthet och göra det lättare för dig under sista delen av loppet.

Användningen av stavar i ultra-maraton

Du kan också springa med dina stavar i handen när du inte använder dem. Behöver du inte stavarna under en längre sträcka? Då är det mer bekvämt att fästa dem på din trailryggsäck. Samma sak gäller när du kommer fram till energi/vätskestoppet och behöver ha händerna fria för att fylla på med mat och dryck.

Genom att använda ett hölster, en speciell ficka som sitter fast på väskan, kan du snabbt stoppa undan och ta fram dina stavar. Att använda stavar kan vara mycket effektivt i kuperad terräng!

Tips för att få ut det mesta från dina trailstavar
Tänk på dessa faktorer innan du bestämmer dig för att använda eller inte använda stavarna i dina tävlingar.

Generellt sett, ju större kuperad banan, desto mer hjälp får du genom att använda dina trailstavar.

Användningen av stavar i ultra-maraton

Du bör träna med stavarna i minst fyra veckor innan loppet. Detta är för att få nödvändig skicklighet, styrka och uthållighet i dina armar och för att lära dig att använda stolparna effektivt. Det ger dig också tid att fundera på om du bara vill använda stavarna när du går dig uppför eller i både uppförsbacke och nedförsbacke.

Du kan använda dina stavar för stabilitet (uppförsbacke och nedförsbacke), för kraft (endast uppförsbacke) och som ett sätt att hantera de tyngder som är förknippade med att springa nerför. Du får mest nytta om du lär dig att använda stavarna för alla tre.

Användningen av stavar i ultra-maraton

Hitta rätt stavlängd. Armbågen ska böjas ungefär 90 grader när armbågarna är vid dina sidor och stavarna vidrör marken. Beroende på situationen bör du kunna greppa handtaget både högt och lågt.

Här är några goda skäl till varför du skall använda stavar när du springer:
-Trailstavarna gör att du får det lättare att arbeta både i branta backar och stigar.
-Trailstavarna gör att du sparar på dina ben och leder i kuperad terräng.
-Trailstavarna gör att du lättare hittar rytmen och farten.
-Trailstavarna gör att du får hjälp med balansen och hitta stabil mark vid branta utförslöp.

Användningen av stavar i ultra-maraton

Så vad skall du tänka på när du väljer trailstavar:
Vikt - köp det lättaste stavarna du har råd till.
Hållbarhet - när du springer med stavar kan de gå av.
Längd - generellt håll armen i 90 grader eller räkna ut din längd här!
Fasta eller hopfällbara stavar - vi rekommenderar hopfällbara, kompakta stavar.

Gipron 310 Montblanc

Gipron 310 Montblanc är en super lätt aluminiumstav utvecklad för Ultra Trail / Trail Running. GIPRON 310 MontBlanc finns i fasta längder från 105 – 135 cm med 5 cm intervall. Hopfälld är den bara 33 cm vilket gör den smidig och enkel att ha med.

EXEL VAPOR Vario line

EXEL VAPOR Vario line hopfällbara vandringsstavar i kolfiber och endast 38 cm korta för att smidigt ta med i packningen. Stavarna är lätta, endast 225 gr/st tack vare 50% kolfiber i stavarna.

ADDICT TRAIL CARBON 4 ULTRA

Trailstaven ADDICT TRAIL CARBON 4 ULTRA från TSL är en kompakt stav, utformat för att ta minst möjligt utrymme och samtidigt snabbt fällas ut. Kolfiber konstruktionen gör att stavarna är ultralätta med i två fasta längder: 120 eller 125cm.

Läs mer