Både vandringsstavar och gåstavar kan justeras i rätt längd.

Som en allmän regel bör staven ställas in på en längd som gör att din hand lätt kan greppa handtaget medan armen är i rät vinkel mot marken. Det vill säga din underarm är parallell med marken och böjd vid armbågen.. Vissa vandrare säger att staven ska justeras efter terrängen. Meningen är att staven ska ställas in längre för nedåtgående och kortare för uppåtgående. Vissa stavar har också långa handtag så att vandrare kan flytta händerna upp och ner i handtaget beroende på terrängen.

Lär känna hur du justerar längden på dina stavar. Stå med böjda armbågar 90 grader och justera längden så att greppet passar i dina händer på den nivån.

Stavar med justerbar längd har markeringar i centimeter. När du går uppför kan du förkorta dina stavar med 5 centimeter till 10 centimeter. På samma sätt, när du går nedförsbacke, kanske du vill förlänga dem med 5 centimeter till 10 centimeter. Ibland kommer du på en stig som lutar och då kanske vill korta en stav och förlänga den andra.

Stavar med justerbar längd

De flesta justerbara stavar har ett intervall för personer som är från 150cm till 180cm långa. Om du är kortare kan det finnas stavar som är designade för barn som även passar dig bra. Om du är längre, leta efter stavar som är extra långa.

Här kan du beräkna vilken längd som dina vandringstavar bör vara inställda för att passar dig bäst!

Om du upptäcker att du ofta måste lyfta stavarna över stenar eller gräs, kanske du vill förkorta stavarna lite.

Om du har 3-delade stavar är ett förslag att ställa in den övre delen vid mittpunkten och sedan justera den nedre delen till rätt längd för att gå på plan mark. Nu när du behöver justera längden kan du bara justera den övre delen.

Läs mer