När du har klart med vilken längd dina stavar skall ha så är det viktigt hur du håller i staven.

Vissa stavar kan ha en märkning på handremmen där R står för höger och L står för vänster hand. Detta beror på att remmen har en utformning anpassad för respektive händer. Det finns ett foder på insidan av remmen som är anpassad till respektive händer och har du fel handrem så är risken stor att du får skavsår.

När du skall använda staven är det viktigt hur du håller i den. Vanligt är att man stoppar in handen på fel sätt och då missar man hela iden med att använda vandringstaven på rätt sätt. Själva idén med handremmen är att den skall fördela vikten från den nedre delen av kroppen upp till staven. Då får du både stabilitet och balans när du går med staven. Vissa använder inte ens remmen eller rent av klipper av dessa, då faller hela idén med att använda ett par vandringsstavar.

Handen skall inte hålla i staven med hela handen i ett järngrepp. Alltså handen skall inte stoppas rakt igenom remmen utan handen skall underifrån träs in genom remmen så att handen vilar på remmen, i princip använder du bara tummen och pekfingret resten av vikten fördelas ut till remmen.

Du får helt enkelt lättare att kontrollera staven. En annan fördel med att se till att du håller staven rätt är att om du skulle ramla så kan du ta emot fallet utan att du skadar din tumme.

Så använder du staven på rätt sätt så avlastad du underkroppen, ben, knän och vrister och vikten i din ryggsäck kommer att hamna i dina stavar.

Läs mer