Stavar har olika låssystem

Det finns olika sätt att spänna fast teleskopstavarnas rör. Gipron i Italien utvecklade redan i början av 90 talet ett system, FlickLock systemet som gjorde det lättare att fästa de teleskoperande delarna.

FlickLock systemet

FlickLock systemet var banbrytande och idag finns tekniken på de flesta vandringstavarna men ingen kan erbjuda en mindre, lättare och hållbarare låssystem för stavar.

Gipron i Italien

FlickLock, Twistlock och Superlock är olika tekniker att spänna fast teleskopstavarnas olika delar. FlickLock är det bästa och snabbaste sättet att justera längden på sina stavar både med och utan handskar.

Twistlock och Superlock är en mer vanlig teknik där man skruvar fast rören i stavarna och det förekommer oftast på stavar anpassade för stavgång. Dessa gåstavar utsätts inte av samma påfrestning med smuts och damm som vandringsstavarna.

Gipron i Italien

Stavar har vanligtvis en hårdmetallspets som är lämplig för att fästa i is och mjuka underlag, en gummitass finns oftast för gåstavar då man går på asfalt eller hårt underlag. Det finns även en mindre truga för att undvika att sjunka ner i mjuka underlag.

Gipron i Italien

Vissa vandringsstavar används även för alpinåkning och då finns det som tillbehör även stora snötrugor.

Snötrugor

Läs mer