Ett handtag till din stav skall vara ergonomiskt utformad.

Handtag för vandringsstavar är vanligtvis större och anatomiskt utformade medan stavhandtag för gåstavar är smalare och minimal i design. Leta efter handtag som känns bekväma i din hand.

Vissa handtag är ergonomiskt utformad av EVA -foam. Den har också en förmåga att forma handtag efter grepp. Den absorberar mer svett än kork och passar därför bra för sommarvandring. Inte att rekommendera för vinterklimat då handtaget absorberar mycket vätska.

Vissa stavar har även ett förlängt handtag, allt för att underlätta när du promenerar i brant uppförsbacke.

Vissa stavar har även ett förlängt handtag

Vissa har ett ergonomiskt gummihandtag som till exempel känns väldigt naturligt att hålla i. Vill du inte frysa om händerna? Köp då stavar med handtag som exempelvis är av kork eller annat material som inte kyler ner utan isolerar.

Undvik rena plasthandtag. Korkhandtag snarare än gummi kan kännas bekvämare när du går under längre perioder eller om du tenderar att få svettiga händer.

Vandringsstavar har i regel en rem för att helt enkelt förhindra att de glider ur dina händer. Stavremmar är ett användbart tillskott till stavarna eftersom de låter dig gå med ett lösare grepp och en mer avslappnad.

Vissa stavar har även ett förlängt handtag

Placera handen genom remmen och forma en stor O-form med tummen och pekfingret runt handtaget.

Vissa stavar har även ett förlängt handtag

Grip nu försiktigt i handtaget. Remmen hjälper dig när du går eftersom du tenderar att använda ett lösare grepp på handtaget när tar i staven för att driva dig framåt. Försök att gå både med och utan rem för att se skillnaden.

Vissa stavar har även ett förlängt handtag

Med vandringsstavar kanske du dessutom vill ha cykelhandskar om du tycker att remmen irriterar din hand eftersom de oftast är förstärkta mellan tummen och pekfingret.

Läs mer