Önskar du en mer allsidig stav, en standardstav så kan du välja en klassisk teleskopstav.

Den har 2-4 sektioner och tål mer belastning men ändå smidig att ta med sig. Med flicklock system så går det snabbt att ändra längden beroende på var du vandrar. En vandringsstav skall ej ha ett system som du skruvar ihop olika delar.I dag finns det en mängd olika designer av stavar 2-delade, 3-delade, 4- delade och 5- delade stavar.

En del, oftast 2 - 3-delade stavar är teleskoperande vilket betyder staven är uppbyggd av olika rörstorlekar som sedan skjuts in i varandra. En riktig robust stav för din vandring med full utrustning har en kraftigare rörkonstruktion med tjockare gods och därmed väger den lite mer. Denna stavtyp har även en större truga som gör att staven även kan användas för alpinåkning samt mer krävande branter och stenterräng.

Dessa stavar brukar även passa till stavgång då de inte finns behov av att de blir så kompakta, mellan 65-80 cm är rätt så vanligt.

Men det finns även vandringsstavar som hamnar i längd runt 60-65 cm och är då modellen 2- 3delade teleskopstavar. Men för dig som vill räkna på vikten i ryggsäcken bör du titta på hopfällbara stavar.

Gipron 738 Approach

Gipron 738 Approach är en stabil och säker vandringsstav för såväl nybörjare som den erfarne. Den har en specialkonstruktion så att den nedre sektion fjädrar, vilket gör den stark och pålitlig under tryck.

Gipron 759 Airtrekk

Gipron 759 Airtrekk är en vandringsstav och har bekväma och ergonomiskt handtag.Stavarna är 3-delad för att lätt göra kompakta och spänna fast på ryggsäcken.

EXEL RIDGE Performance line

EXEL RIDGE Performance line är en tredelad vandringsstav utformad för den nordiska vandrare som söker en kvalitetsstav. Handtaget är ergonomiskt utformad av EVA och förlängt, allt för att underlätta när du promenerar i brant ned- eller uppförsbacke samt i ojämn terräng.

First Strike från Black Diamond

First Strike från Black Diamond är gjord för korta personer! De tvådelade vandringsstavarna är gjorda av lätt aluminium och har ett Flick lock-system, där längden kan justeras från 66 till 110 cm.

EXEL GAP Performance line

EXEL GAP Performance line är en tredelad vandringsstav utformad för den nordiska vandrare som söker en kvalitetsstav. Du kan enkelt justera längden med flip-lock systemet och handtagen är ergonomiskt utformad av EVA -foam och utrustade med justerbar handrem i nylon.

GipronRaidFL

Gipron Raid FL är en lätt och robust allround stav i aluminium som passar bra till topptur och freeride. Staven är två-delad och har ett förlängt handtag för att för att du bekvämt ska kunna gå uppför.

Läs mer