Vandringsstavarna är vanligtvis tillverkade av aluminiumlegering, komposit eller kolfiber legering.

Vandringsstavarna är viktiga, det visste du såklart säkert redan. Men det är mycket viktigare med rätt stavar än vad vandrare i allmänhet vill erkänna. Vad styr och borde styra ditt val av stavar?

Det finns kanske inga 100% råd när det gäller val av stavar som funkar för alla vandrare och som funkar vid alla vid alla tillfällen. Här är i alla fall ett par tips och råd som gör att du skall kunna undvika de största missarna och kanske lyckas pricka in ett par grymma stavar direkt vid ditt första köp.

För det första så skall en stav vara anpassad efter din typ av vandring, din styrka, och vart du planerar att vandra. Längden på dina stavar är mycket viktig då det annars blir svårt att få ut maximalt av dem i vandringsspåret.

En bra stav skall i alla fall alltid vara vridstyv, lätt och stark.

Tre lätta material som alla kan producera lätta och smidiga stavar. Aluminiumstavarna väger något mer än kolfiberstavarna men kompenserar detta genom att ge ett stabilare och mer stryktåligt intryck. Komposit- och kolfiberstavarna kostar något mer men är lättare och något spänstigare än aluminiumstavarna. Det kan skilja några hundra gram i vikt.

Det låter inte mycket men tänk på att du lyfter armarna många gånger under din vandring. Att välja ett par lätta stavar kommer spara dig mycket energi, oavsett om du går med stavarna eller har dem i ryggsäcken under vandringen.

Läs mer